Neil Armstrong och Apollo 11

Ikväll berättas att Neil Armstrong, den förste människan på månen, har avlidit.

Han var en sann hjälte, som flyttade ut horisonten för det mänskligt möjliga. Månlandningen var en teknisk och mänsklig prestation av en dimension, som nästan är svår att överblicka. USA vann kapplöpningen till månen. Att Armstrong och hans besättning på Apollo 11 kunde lyckas med tanke på den tidens datorer och tekniska nivå är svårt att förstå.

Jag är stolt över att ha haft förmånen att möta besättningen på Apollo 11.

Den 20 juli 2009 var jag hos President Obamas Nationella Säkerhetsrådgivare, James Jones, i hans rum i West Wing på Vita Huset. 

Det var alltså på 40-årsdagen av den första månlandningen, som ägde rum den 20 juli 1969. 

Med anledning av 40-årsdagen besökte astronauterna från Apollo 11, med Neil Armstrong i spetsen, tillsammans med sina familjer President Obama och Vita Huset. 

När jag och min delegation lämnade den Nationella Säkerhetsrådgivarens rum, så stod astronauterna från Apollo 11 med sina familjer utanför, och väntade på att komma in till honom. 

Där, i säkerhetsrådgivarens väntrum, träffade vi så besättningen från Apollo 11, de första människorna på månen.

Stämningen var glad och engagerad, inte minst eftersom Buzz Aldrin, som var den andre människan på Månen, började berätta om sina svenska rötter i värmländska Stjärnfors. Vi blev kvar en stund …

Idag finns idag särskild anledning att visa erkänsla för de historiska insatser som Neil Armstrong och besättningen på Apollo 11 gjorde.